Skip to main content

Vakantie in oktober? Ontdek de herfst op Texel

Zin in vakantie en heb je nog een paar vrije dagen? Kom naar Texel en geniet van de start van de herfst. Deze maand wisselt terrasweer zich af met frisse herfstdagen. In oktober kun je ontspannen ideaal combineren met actieve uitjes en mooie wandelingen. Lees hier onze tips voor een vakantie in oktober. 

De herfst begint

Na de nazomerdagen van september start in oktober het echte herfstweer. De bomen beginnen te verkleuren en na de herfstbuien, beginnen de bladeren van de bomen te vallen. De geur van een fris bos, houtkacheltjes en zin in warme chocolademelk. De herfst in oktober is heerlijk!

Lekker fietsweer

De natuur is in oktober schitterend en het weer is vaak mild genoeg om lekker een paar uur te kunnen fietsen. Op zoek naar paddenstoelen? In De Dennen vind je ze vast en zeker. Voor sportieve fietsers is oktober ook dé maand om de mountainbike weer van stal te halen. Voor het huren van een fiets of mountainbike raden we de verhuurder Fietsen op Texel aan. 

De eerste knusse herfstdagen

Met de nazomer nog fris in ons geheugen is het in oktober even omschakelen; de herfst is nu echt begonnen. Maar wees niet getreurd, want deze eerste herfstdagen zijn zalig. Trek een warmere jas aan, pak je laarzen en ga lekker op pad. Na een frisse wandeling smaakt een kop warme thee, koffie of chocolademelk extra lekker. Het wordt steeds eerder donker, dus doe gezellig de kaarsjes aan en zettel je met een dekentje op de bank. Zo gek is die herfst niet, toch?!

Tijd voor (bock)bierproeverijen

Een versgetapt speciaalbier met Texelse bitterballen: een goude combi. Texel telt meerdere bierbrouwerijen, dus speciaalbierliefhebbers kunnen hun hart ophalen. In oktober komt het bockbier natuurlijk weer op de tap en worden er verschillende bierproeverijen georganiseerd:

  • Strender Bockentocht

  • Bier slenteren in De Koog

  • Slocktoberfest

Kom je naar Texel als er net geen proeverij staat gepland? Breng dan een bezoek aan de Texelse Bierbrouwerij of Familiebrouwerij Diks en volg een rondleiding. Aansluitend kun je hun biertjes proeven. 

Jutten en het juttersmuseum

Nu de wind begint aan te trekken en de zee ruwer wordt, is er ook een grotere kans op strandvondsten. Jutters gaan bij nacht en ontij naar het strand om te kijken wat de zee voor hun heeft meegenomen. 

In het Maritiem-en Juttersmuseum Flora kun je makkelijk urenlang rondneuzen langs alle vondsten en spannende verhalen van de afgelopen honderd jaar. Een super leuk uitje!

Herfstvakantie: extra activiteiten

De tweede helft van oktober staat in het teken van de herfstvakantie. Musea, winkels en restaurants zijn in deze weken extra geopend. In de musea worden extra kinderactivteiten georganiseerd.  

In de Nederlandse herfstvakantieweken wordt op de woensdagen een herfstmarkt georganiseerd. In het centrum van Den Burg staan verschillende kramen.

Gezellig in een huisje

Voor de diehards zijn de campings nog open deze maand, maar een huisje is natuurlijk veel comfortabeler in de herfst. Onze vakantiehuizen liggen aan de rand van het bos en op 10 minuutjes lopen van het strand: ideaal voor de herfstvakantie dus!

Winkelen

Texel kent super veel leuke winkels. Is je garderobe nog niet klaar voor herfstweer? Geen probleem, de winkels hangen vol met najaarskleding. Wil je jouw huis wat gezelliger aankleden? Ook daarvoor kun je op het eiland genoeg leuke winkeltjes vinden.

Een momentje voor jezelf

De herfst is hét moment om te vertragen en extra voor jezelf te zorgen. Geniet van een gezichtsbehandeling, een massage of bezoek een sauna. Heerlijk even op adem komen en ontspannen. 

De temperatuur en het weer

Na de nazomermaand september koelt het in oktober een stuk af. In deze maand wisselt stralend mooi terrasweer zich af met frisse en soms wat regenachtige herfstdagen. Neem een najaarsjas en een lekker warm vest mee, een echte winterjas heb je in oktober vaak nog niet nodig. 

  • Gemiddelde temperatuur: 14 °C

  • Gemiddeld aantal dagen met regen: 19

  • Gemiddeld aantal zonuren: 5 uur per dag

  • Zeetemperatuur: 1°C

Knusse vakantiehuizen in De Koog

Na actieve dag op het eiland, lekker nog een filmpje kijken en daarna slapen op een goed bed... Daar hebben we allemaal aan gedacht. Uiteraard staat er een smart-tv in onze huizen, ligt er een stapel leesboeken en kun je in de kast allerlei gezelschapsspelletjes vinden. 

Contact

Blijf op de hoogte

Regelmatig versturen we een nieuwsbrief met leuke informatie en aanbiedingen, aanmelden kan hieronder:

Betaal veilig met

Ideal
Sofort
PayPal
Bancontact
Maestro
American Express
Visa