Skip to main content

Tips voor de kerstvakantie in De Koog

Wil je samen een bijzondere kerst of oud & nieuw beleven? Dan is een vakantie op Texel een heel goed idee. In ons dorp De Koog kun je kerstshoppen afwisselen met lekker eten en fijne strandwandelingen. Zo ben je even er echt even tussenuit en wordt deze kerstvakantie er eentje om niet meer te vergeten. 

Kerstshoppen

In de Dorpsstraat wordt Zilt&Zo Zusje van souvenirwinkel al in de herfst omgetoverd tot een kerstwalhalla. De winkel is niet groot, maar je vindt er ongetwijfeld iets leuks voor in de kerstboom of op tafel. Op zoek naar een lekkere warme wollen trui? Dan moet je bij Texelana zijn. De Koog telt veel kledingwinkels, zoals MantjeDepot 33Qloffie en Treffers, waar in de wintermaanden ook leuke kerstkleding verkrijgbaar is. Dit zijn onze favoriete winkels in De Koog >

Uitwaaien op het strand

Onze favoriet: onbeperkt uitwaaien op het strand. Je frist er zo heerlijk van op. En na zo’n fijne wandeling gaat een warme chocolademelk er wel in. Strandpaviljoen Paal 21Restaurant Noordzee en Beachclub Texel zijn tijdens de kerstvakantie sowieso geopend. Tip: maak na het kerstdiner nog een avondwandeling en geniet van de stilte op straat en in de natuur. Op een heldere avond kun je de sterrenhemel zo ook prachtig bewonderen. 

Kerstkindjes bij Ecomare

Grijze zeehonden worden in de winter geboren. Pups die hun moeder kwijtraken of ziek worden, worden bij Ecomare opgevangen. Rond de kerstvakantie komen meestal de eerste 'huilers' binnen en kun je bij Ecomare zien hoe ze verzorgd worden.

Openingstijden en info

Zingen onder de boom

Dit is in het dorp een traditie op Kerstavond. Om 19 uur komen Kogers en bezoekers van het dorp samen op het plein. Onder muzikale begeleiding worden verschillende kerstliederen gezongen. Kun je de liedjes niet meezingen? Toekijken en genieten van de sfeer is ook heel leuk. 

Luxe uiteten in het dorp

In de kerstvakantie zijn de restaurants in De Koog extra sfeervol aangekleed. Voor de feestdagen wordt er vaak een speciaal menu samengesteld. Vanwege de populariteit is het slim om vooraf een tafeltje te reserveren. 

De volgende restaurants raden we graag aan voor een feestelijk en culinair diner: 

 

Winterrit met De Jan Plezier

"Even geen haast is pure luxe" zoals de koetsier van De Jan Plezier het zegt. De trekpaarden van De Jan Plezier nemen je mee door het winterlandschap en onderweg vertelt de koetsier leuke anekdotes. 

Onderweg word je getrakteerd op verse koffie, thee, chocomel, Texelse koek en een warm winters broodje. Bang voor kou onderweg? No worries: de huifkar is voorzien van een winddicht zeil en er zijn warme schapenvachten en dekens aanwezig.

Bij voldoende animo vertrekt de rit elke dag om 11 uur vanaf de bushalte aan de Nikadel (4 minuutjes lopen vanaf ons). 

Info en reserveren

Lekkernijen halen bij Wouter Bakker

Zin in een bijzonder en uitgebreid ontbijt? Dan moet je bij de bakkerij van Wouter Bakker zijn. Wouter maakt alles zelf, van brood tot croissants en macarons. Voor de feestdagen is het assortiment extra uitgebreid en kun je ook een kerststol en champagnetaartjes (aanrader als dessert) krijgen bijvoorbeeld. 

De bakkerij van Wouter Bakker is op de zondagen geopend (kan met de feestdagen iets afwijken, check zijn website voor actuele info). 

Actuele info

Vuurwerk bewonderen

De inwoners van De Koog maken er rond middernacht graag een feestje van. Tijdens de jaarwisseling kun je dan ook zeker allerlei vuurwerk bewonderen. Natuurlijk niet zoveel als in een grote stad, maar muisstil zal het zeker niet zijn. 

Wil je graag een wat rustiger oud & nieuw? Maak dan tijdens de jaarwisseling een strandwandeling. Dan hoor je de klappen minder hard en zie je alleen wat vuurwerk boven de duinen uitkomen. 

Nieuwjaarsduik

Start het jaar lekker fris met een duik in de Noordzee. Bij Paal 20 wordt jaarlijks de Nieuwjaarsduik georganiseerd. Om 14 uur wordt het startschot gegeven en rennen alle coole kikkers het water in. Ook leuk om aan te moedigen! Na afloop is er snert met een Juttertje (Texels likeurtje) om weer op te warmen.  

Knus vakantiehuis

Wil je de kerstvakantie graag beleven op Texel en ben je nog op zoek naar een geschikt verblijf? Onze 9 vakantiehuzien liggen aan de rand van het dorp, dichtbij het bos en strand. De winkels voor het kerstshoppen zijn op loopafstand, net zoals de activiteiten en restaurants. Onze vakantiehuizen hebben een keuken, dus al je zelf wilt koken kan dat ook.  

Contact

Blijf op de hoogte

Regelmatig versturen we een nieuwsbrief met leuke informatie en aanbiedingen, aanmelden kan hieronder:

Betaal veilig met

Ideal
Sofort
PayPal
Bancontact
Maestro
American Express
Visa