Skip to main content

December: uitwaaien, kerstsfeer en gezelligheid op Texel

Heb je nog vakantiedagen over voor dit jaar? Bewaar ze voor een vakantie in december. Texel is in deze tijd perfect voor een romantisch weekendje weg of om samen (met het gezin) een paar dagen te genieten van de rust en sfeer op het eiland. In december kun je ontspannen ideaal combineren met winkelen en lekker eten. Lees hier onze tips voor een vakantie in december.

Dit is waarom de winter op Texel zo leuk is >

Lekker uitwaaien en een frisse neus halen

Na een rustige opstart in je vakantiehuisje lekker de frisse lucht in. Een wandeling op het strand en door de natuur, de wind door je haren en frisse lucht inademen. Dat geeft energie!

In december geldt er op het strand geen aanlijnplicht op Texel. Onder hondenliefhebbers is december daarom een geliefde maand voor een vakantie met hun viervoeter. 

Kom in de kerstsfeer

December is kerstmaand én dat merk je op Texel direct. Overal zijn gebouwen en kerstbomen gezellig verlicht, klinkt kerstmuziek door de straten en zie je etalages in de kerstsfeer. 

Bezoek de kerstmarkten:

  • Maartenhuis in De Koog: de woensdag voor de kerstvakantie organiseren de bewoners van het Maartenhuis hun eigen markt. Producten die gemaakt worden in deze woongemeenschap worden hier verkocht, er is een kerstspel en gezellige muziek. 

  • Oosterend: de zaterdag voor de kerstvakantie. Rondom de kerk staan kraampjes met decoratie, Texelse producten en lekkernijen. De sfeer is hier altijd fantastisch. 

  • Winterfair in De Cocksdorp: deze overdekte markt is in de Evenementenhal van De Krim. Het tweede weekend van de kerstvakantie wordt dit georganiseerd. 

Ouwe Sunderklaas

Leuk om mee te maken als je toevallig 12 december op Texel bent. Dit is een eeuwenoude Texelse traditie en wordt 's avonds in elk dorp gevierd. 

Actualiteiten en gebeurtenissen van het afgelopen jaar worden 'gespeuld'. De speulers maken een ronde en speulen steeds hun stukje, voor het publiek en de jury. Dit zorgt in elk dorp voor een levendige sfeer. Daarna wordt de uitslag gevierd en stevig nagepraat in de lokale dorpscafés. De meeste jongeren slaan het speulen over en gaan direct verkleed naar de cafés.

De jeugd start in de verschillende dorpen tussen 16.30 en 17.30 uur. De volwassenen starten tussen 19.30 en 20.30. Per dorp is de starttijd verschillend. 

Als 12 december op een zondag valt, wordt Ouwe Sunderklaas op 11 december gehouden. 

Winkelen voor de feestdagen

Wil je graag leuke kerstcadeau's verzamelen, zonder urenlang te hoeven scrollen op webwinkels? Laat je verrassen in de Texelse winkels. Na een middagje struinen door de winkels, kom je vast en zeker met unieke (en al ingepakte) cadeau's thuis. 

Ook leuk: Texelse delicatessen kopen voor tijdens de feestdagen. Veel Texelse producten kun je makkelijk nog even bewaren. Zoals bijvoorbeeld kaas van Wezenspyk, Texelse dranken (bier, gin, jutter), mosterd, lamsworst of zilte aardappelen. En natuurlijk de bonbons van Chocolaterie Smidt of de Texelse Chocolaterie, voor na het kerstdiner. 

Alle tijd om uitgebreid te eten

In december is het natuurlijk al vroeg donker en heb je vaker eerder zin in eten. Een goede reden om lekker op tijd naar het restaurant te gaan en te genieten van een lange avond eten. Texel heeft veel goede restaurants, waar je fantastisch culinair kunt eten. 

Na een relaxte of juist actieve dag kun je bij strandpaviljoens en cafés in december ook heerlijk borrelen en kaasfonduen.

Adventroute in Oosterend

Traditiegetrouw worden de ramen van tientallen huizen in Oosterend versierd vanaf 1 december. Elke dag komen er één of meerdere huizen bij. Op 25 december zijn alle deelnemende huizen versierd en kun je de door het hele dorp een gezellige sfeer bewonderen. De ramen blijven versierd t/m Driekoningen (eerste week januari). Tijdens de kerstvakantie heb je dus de meeste kans op een sfeervolle avondwandeling. De ramen worden verlicht aan het einde van de middag en de lampjes blijven tot ongeveer 23.00 uur aan. De route >

Dit is waarom de winter op Texel zo leuk is

In de winter kom je op Texel echt tot rust. De natuur is prachtig stil, er zijn allerlei wellnessmogelijkheden, leuke uitjes en bijzondere natuuromstandigheden. Benieuwd wat je in december nog meer kunt ontdekken?

Kerstvakantie in De Koog

Van zingen onder de boom tot de Nieuwjaarsduik. Benieuwd wat er allemaal te beleven valt tijdens de kerstvakantie? 

Activiteiten in de kerstvakantie

Speciaal voor de kerstvakantie organiseren musea en Texelse bedrijven speciale activiteiten. Zoals een knutselmiddag bij Museum Kaap Skil. Buiten de schoolvakantie en weekenden om zijn er ook leuke uitjes te doen. Benieuwd wat er in en rond De Koog te doen is?

Movienight

De korte dagen en het gure weer maken het ideaal weer voor een filmavond. Vanaf begin december staan alle streamingsdiensten natuurlijk vol met kerstfilms. Zin om er een avondje tussenuit te gaan? Bekijk dan welke films bij Cinema Texel in Den Burg draaien. 

Voordelig vakantie vieren

In december kun je voor een gunstige prijs bij ons overnachten. De prijzen zijn in het begin van de maand het laagst, richting de kerstvakantie worden de prijzen iets hoger. In december kun je al vanaf twee nachten bij ons verblijven en een aankomst is op bijna elke dag mogelijk. 

De temperatuur en het weer

De temperaturen in december liggen aan de koudere kant, een winterjas is dan ook geen overbodige luxe. In december is er kans op (natte) sneeuw en regen. Zal het een witte kerst worden dit jaar?

  • Gemiddelde temperatuur: 7 °C

  • Gemiddeld aantal dagen met regen: 9

  • Gemiddeld aantal zonuren: 6 uur per dag

  • Zeetemperatuur: 6 °C

Knusse vakantiehuizen in De Koog

Na een winterwandeling lekker neerploffen op de bank, slapen op een goed bed... Daar hebben we allemaal aan gedacht. Uiteraard staat er een smart-tv in onze huizen, ligt er een stapel leesboeken en kun je in de kast allerlei gezelschapsspelletjes vinden. 

Contact

Blijf op de hoogte

Regelmatig versturen we een nieuwsbrief met leuke informatie en aanbiedingen, aanmelden kan hieronder:

Betaal veilig met

Ideal
Sofort
PayPal
Bancontact
Maestro
American Express
Visa