Skip to main content

Uitjes en bezienswaardigheden in De Koog

In De Koog is veel te doen. Of je nu de natuur in wilt, zin hebt om te shoppen, een excursie wilt volgen of een museum wilt bezoeken. Benieuwd naar de bezienswaardigheden van De Koog? Lees onze verzameling van uitjes in De Koog: 

Zeehondjes kijken bij Ecomare

Eén van de meest populaire uitjes van Texel is het bezoeken van Ecomare. Deze zeehondenopvang is als museum toegankelijk. Verzwakte of zieke zeehonden worden hier opgevangen en verzorgd om later weer in zee uit te zetten. Daarnaast vind je hier ook een grote ruimte met zee-aquaria, informatie over de Texelse natuur en themaruimtes. 

Ruijslaan 92, De Koog - www.ecomare.nl

Het Koger strand

De Koog ligt aan de duinen, waarachter ruim 5 kilometer lang zandstrand is. In de zomer perfect voor een stranddag en in de winter heerlijk voor een strandwandeling. Op het strand is veel te doen: een terrasje pakken bij een strandpaviljoen, vliegeren, yoga, enz. We hebben een overzicht voor je gemaakt:

Maritiem- en Juttersmuseum Flora

Met de zee zo dichtbij stroomt door veel aders van Kogers het 'juttersbloed'. De verzameling van bijna 100-jaar aan strandvondsten is uitgestald bij Maritiem- en Juttersmuseum Flora. Van ontelbaar veel reddingsboeien tot een unieke schat. Op het grote buitenterrein kun je een kijkje nemen in de oude stuurhut van de TESO en in aangespoelde vaartuigen. 

Pontweg 141A, De Koog - www.juttersflora.nl

Struinen over de markten

In het weekend en op dinsdag tijdens de zomermaanden wordt er wekelijks een markt georganiseerd in het dorp. Van een kofferbakmarkt tot een braderie op het dorpsplein. 

De Bertusnol

In natuurgebied De Muy staat één van de hoogste duinen van het eiland: de Bertusnol. Deze kun je beklimmen. Bovenop heb je een mooie 360-view over het landschap van De Koog. 

Tip: bovenop het duin staat een picknicktafel. Ga voor een picknick op hoogte en neem wat lekkers mee om hier op te eten. 

Huifkartocht met De Jan Plezier

Vanaf de Nikadel start twee keer per dag een huifkarrit met trekpaarden. Tijdens de twee uur durende rit ga door verschillende natuurgebieden bij De Koog, waar je normaal alleen wandelend mag komen. In De Slufter wordt even gestopt en krijg je wat lekkers te drinken en een Texels lekkernij. 

Deze activiteit is in de winter ook heel geschikt. De huifkar wordt dan en er gaan dekens en schapenwollen kleden mee. 

Startpunt: Bushalte Nikadel - www.janpleziertexel.nl

Het oudste stukje De Koog

Van oorsprong is De Koog een boerendorpje. De Dorpsstraat bestond uit een hele rits boerenerven. Deze hebben plaatsgemaakt voor een bruisende dorpskern. De kerk (uit 1719) en het naastgelegen huisje zijn bewaard gebeleven uit die tijd. Samen zijn ze één van de meest gefotografeerde locaties van De Koog. 

Natuurgebied De Muy

Dit gebied ligt ten noorden van De Koog en tussen twee natuurgebieden in: De Nederlanden en De Slufter. De Muy is ontstaan door de aanleg van zanddijken. Nu vind je hier een divers gebied met een rijke vegetatie. Hier leeft de oudste lepelaarkolonie van het waddengebied en groeien bijzondere planten, zoals orchideën. In dit gebied grazen koeien en schapen, waar je tussendoor kunt wandelen. 

Lekker eten: kies uit ruim 30 restaurants

Of je nu zin hebt in een snelle hap of uitgebreid wilt dineren, dat kan in De Koog heel goed. Vooral in de Dorpsstraat vind je veel verschillende restaurants. Benieuwd naar tips?

Zwemmen

In De Koog zijn twee zwembaden: Zwembad Calluna en het zwembad van Hotel Opduin (foto). 

Van die twee is Zwembad Calluna het grootst. Je kunt hier van de glijbaan, er zijn verschillende bubbelbaden, zwemstroken en badjes voor de allerkleinsten. 

Het zwembad van Hotel Opduin is een stuk kleiner. Als je zin hebt om eventjes te zwemmen zonder glijbanen of drukte, dan is deze ook heel leuk. Reserveren kan door naar het hotel te bellen: +31 (0)222-317445.

Sommeltjespad

Dit is een super leuk wandeling voor jonge kinderen. Door het bos is een route van 1,5 kilometer uitgestipeld. Onderweg kom je langs Sommeltjes (stenen wezentjes), paddenstoelen en versierde bomen. 

Winkelen

Naast twee supermarkten, zijn er ook ruim 20 verschillende winkels. Er zijn veel kledingwinkels, souvenirwinkeltjes en winkels met woonaccessoires. En ook een delicatessenwinkel en tijdschriftenshop. 

Natuurexcursies

Ecomare organiseert verschillende excursies vanaf hun locatie of met een startpunt bij een natuurgebied. Zo kun je in de lente mee met een orchideeënexcursie in de Muy. In de zomer wordt 'geheimen van de nacht' georganiseerd en leer je meer over de natuur die zich klaarmaakt voor de nacht. Of ga mee met een gids door de zoute kreken van De Slufter. 

Ecomare - www.ecomare.nl

Het dennenbos

Tussen het dorp en de duinen ligt een uitgestrekt bos vol met hoge dennenbomen. Er zijn allerlei kronkelpaadjes die je het gevoel geven dat het bos oneindig is. Terwijl in werkelijkheid het bos niet breder is dan een paar honderd meter ;-) Vanaf de parkeerplaats bij Paal 21 tot aan Paal 17 kun je door het bos wandelen. Daarna gaat het bos over in 'De Dennen' tot aan Den Hoorn. 

Watersport

De golven voor de kust zijn vaak geschikt voor golfsurfen. Bij Paal 17 en Paal 19 zijn surfscholen. Je kunt daar les krijgen en ook surfspullen huren. 

Als er geen golven zijn, dan kun je 'suppen'. Zandbank Texel organiseert dit. Bij dit sportbureau kun je bijvoorbeeld ook een sessie blokarten (strandzeilen) of powerkiten (vliegeren) boeken. 

Schapenboet in de duinen

De 'Boet van Hopman' is het overblijfsel van de boerderij van de familie Hopman. Tot 1986 stond op deze plek hun boerenbedrijf. Deze boet (typisch Texels bouwwerk) is de enige schapenboet die middenin de duinen staat. Het contrast met het duinlandschap maakt deze boet erg fotogeniek. Het is een populaire trouwlocatie. 

Seetingsnollen

Dit is gebied ligt ten zuiden van De Koog. Waar altijd wordt gezegd dat 'De Hoge Berg' (15 meter) het hoogste punt is, ligt het hoogste punt feitelijk in dit gebied. De Seetingsnol is bijna 25 meter hoog. Je vindt hier naaldbos, heide en steile hellingen. Overal gaan smalle paadjes langs, dus je kunt hier heerlijk en afwisselend wandelen. 

Dagje fietsen

De centrale ligging maakt dat je vanuit De Koog een prachtige fietstocht over het eiland kunt maken. Met zo'n 6 kilometer langs de duinen en door het bos ben je in het dorp Den Hoorn. Een route van 12 kilometer door de duinen brengt je bij De Cocksdorp. Via een oude dijk en door het boerenland kom je met 10 kilometer bij het havendorp Oudeschild. 

In het dorp zijn twee fietsverhuurders, waar je vanaf een dag een fiets kunt huren.

Het Zeereeppad

Bovenop de duinen tussen Paal 20 en Paal 19,5 ligt een verhard pad: het Zeereeppad. Al wandelend over dit pad kijk je prachtig uit over het strand - met in de zomer strandhuisjes - en de zee. Grappig weetje: voor de aanleg van dit pad zijn donateurs geworven. Je kon toen een tegel kopen. Bijna elke plaat heeft daardoor een donateur. 

Paardrijden: les of buitenrit

Als je kunt paardrijden, dan is het maken van een bos- of strandrit echt een aanrader. Vanaf de rug van het paard kun je in alle rust de natuur van Texel bewonderen. Daarna in volle galop over het strand geeft een magisch gevoel.

In het dorp zijn twee maneges, hier kun je een wandelpony huren, les krijgen en mee op een bos- of strandrit. Heb je nog niet eerder of vaak paardgereden? Je kunt een (privé)les volgen of mee met een rit voor beginners. 

Speeltuinen

In het dorp zijn verschillende speeltuinen. Een aantal zijn openbaar toegankelijk en andere zijn onderdeel van een vakantiepark, waar je als niet-gast ook welkom bent. 

De eendenkooi: Korverskooi

Deze locatie is het misschien wel het best bewaarde geheim van De Koog. Als je hier voorbij rijdt, heb je geen idee dat er achter de bomen zo'n bijzonder gebied ligt. Oorspronkelijk werden de eenden hier gevangen en verkocht voor consumptie. Het gebied is door vrijwilligers in ere hersteld, maar wordt niet meer gebruikt als eendenkooi. Het is nu een natuurgebied, waar je een oase van rust ervaart en bijzondere plantensoorten en vogels graag verblijven. 

Eén dag per jaar is deze eendenkooi openbaar toegankelijk, tijdens de Open Monumentendag (begin september). Meer info over deze plek >

Wellness

In De Koog kun je uit meerdere sauna's, schoonheidssalons en massagesalons kiezen. Zin in een ultiem relaxmomentje tijdens je vakantie?

De natuurgebieden van De Koog

De meest unieke natuurgebieden noemen we hierboven al. Maar wist je dat De Koog omgeven is door diverse natuur? Van heide tot bos en van duinen tot weides. Zin om de natuur te ontdekken?

Evenementen

Ronde om Texel
Elk jaar in juni wordt 'de ronde om Texel' gevaren. Dit is een zeilwedstrijd om het eiland heen. Website van Ronde om Texel >

Texel Culinair
Elk jaar in september wordt de Dorpsstraat één groot openlucht restaurant. Bij ruim twintig deelnemers kun je allerlei culinaire gerechten proeven. Website van Texel Culinair >

Live muziek
In de Dorpsstraat zijn verschillende café's, waar regelmatig in het weekend een band of zanger aanwezig is. Dit wordt meestal aangekondigd met een krijtbord op de stoep van het betreffende café.

Muziekfestivals
Paal 17 is het strandslag waar de meeste events worden georganiseerd. Je kunt hier in de zomermaanden regelmatig terecht voor toffe muziekfestivals. Bekijk de agenda van Paal 17 >

Contact

Blijf op de hoogte

Regelmatig versturen we een nieuwsbrief met leuke informatie en aanbiedingen, aanmelden kan hieronder:

Betaal veilig met

Ideal
Sofort
PayPal
Bancontact
Maestro
American Express
Visa