Skip to main content

Januari naar Texel? Dit maakt deze maand bijzonder!

Zin in een paar dagen vakantie? Januari is de rustigste maand op het eiland. De vakanties zijn voorbij en iedereen is aan het werk. De perfecte maand om lekker te ontspannen, uit te waaien en te genieten van het eiland (bijna) voor jezelf dus. Lees hier onze tips voor een vakantie in januari. 

Dit is waarom de winter op Texel zo leuk is >

Ontwaken van de natuur

In de koudste maand van het jaar zijn de ochtenden vaak verrassend mooi. Van rijp aan de bomen en op het gras tot mistbanken over het land. Soms een laagje sneeuw en vaak kleurrijke zonsopgangen. Met een ochtendwandeling begint je dag gelijk goed. 

Strandjutten en uitwaaien

In januari kan het op zee flink onstuimig zijn. Daardoor spoelt er in deze maand regelmatig wat aan. Van een stuk hout en mooie schelpen tot de inhoud van een zeecontainer: de zee heeft veel verrassingen in petto. Laat je verwonderen tijdens een verfrissende strandwandeling. 

Benieuwd wat er in de afgelopen 100 jaar allemaal is aangespoeld op Texel? Bezoek dan Maritiem- en Juttersmuseum Flora of Museum Kaap Skil

Ontmoet een zeehond op het strand

's Ochtends vroeg kun je een zeehond tegenkomen op het strand. Vanaf een afstandje is het prachtig om te zien. Laat ze vooral met rust, zodat ze genoeg energie overhouden om weer terug in zee te gaan. 

Jonge zeehonden
De geboortetijd van de grijze zeehond is van half december tot half januari. Na een zoogtijd van 3 weken worden ze alleen gelaten door hun moeder. Door een storm, ziekte of te vroeg kwijtraken van hun moeder kunnen ze verzwakt raken en aanspoelen op het strand. 

Ziet de zeehond er verzwakt uit of blijft ie naar jou idee te lang op dezelfde plek? Bel dan Ecomare (de zeehondenopvang) om met ze te overleggen. Als de zeehond inderdaad verzwakt is, komen ze 'm ophalen om in de opvang te verzorgen.

Lekker actief het jaar beginnen

Verlaten fiets- en wandelpaden zorgen er in deze maand voor dat je heerlijk rustig kunt bewegen. Zin om weer te starten met hardlopen of een nieuw record te lopen? Maak een mooie wandeltocht, huur een mountainbike of ga een rondje op de racefiets. Zin in iets anders? Bij 't Turfveld in het bos De Dennen is een trimbaan aangelegd. Eind januari wordt er meestal een MTB toertocht georganiseerd, honderden mountainbikers komen met de boot naar Texel voor een uitdagende route. 

Loungen bij een strandpaviljoen

Heerlijk: na een frisse strandwandeling bijkomen in een warm strandpaviljoen. Met het uitzicht op zee genieten van een warme chocolademelk met appeltaart, een biertje en borrelsnacks of een een Juttertje. De strandpaviljoens Paal 9, Paal 17 en Restaurant Noordzee zijn meestal in januari geopend. Bekijk vooraf wel nog even hun openingstijden voor de zekerheid.  

Dit is waarom de winter op Texel zo leuk is

In de winter kom je op Texel echt tot rust. De natuur is prachtig stil, er zijn allerlei wellnessmogelijkheden, leuke uitjes en bijzondere natuuromstandigheden. Benieuwd wat je ook in januari nog meer kunt ontdekken?

Voordelig vakantie vieren

De prijzen van onze vakantiehuizen zijn het laagst in januari. Je kunt dan al vanaf twee nachten bij ons verblijven en een aankomst is op bijna elke dag mogelijk. 

De temperatuur en het weer

Januari is gemiddeld de koudste maand van het jaar. Doordat Texel aan de Noordzee ligt gaan veel regenbuien aan ons voorbij. Het regent zelden een hele dag op het eiland, vaker is het een klein buitje.

  • Gemiddelde temperatuur: 5 °C

  • Gemiddeld aantal dagen met regen: 16

  • Gemiddeld aantal zonuren: 4 uur per dag

  • Zeetemperatuur: °C

Reisgezelschap

Januari is een ideale vakantiemaand voor iedereen die niet persé gebonden is aan de weekenden en schoolvakanties. In deze periode zie je vooral stellen, vrienden of vriendinnen en gezinnen met jonge kinderen vakantievieren op het eiland. Januari is ook een hele geschikte maand om alleen op vakantie te gaan of voor een paar dagen remote werken. 

Knusse vakantiehuizen in De Koog

Na een winterwandeling lekker neerploffen op de bank, slapen op een goed bed... Daar hebben we allemaal aan gedacht. Uiteraard staat er een smart-tv in onze huizen, ligt er een stapel leesboeken en kun je in de kast allerlei gezelschapsspelletjes vinden. 

Contact

Stay in touch

We regularly send out a newsletter (in Dutch) with great information and offers, sign up below:

Pay safely via

Ideal
Sofort
PayPal
Bancontact
Maestro
American Express
Visa