Skip to main content

Losloopgebieden in De Koog

Op Texel is een groot gedeelte van het eiland losloopgebied. In bepaalde gebieden en gedurende bepaalde periodes geldt er een aangescherpte aanlijnplicht. Dit heeft te maken met zomeractiviteiten op het strand en het broedseizoen bijvoorbeeld. We leggen hier uit hoe het zit met de losloopgebieden in De Koog.

September t/m juni: langs het hele strand

Behalve in juli en augustus mag de hond het hele jaar loslopen op het strand. In deze twee zomermaanden is het aanlijnen verplicht op de bewaakte strandgedeelten. Dat zijn voor De Koog: 

  • Paal 17, 19, 20 en 21

Het strand noordelijker dan paal 21 en zuidelijker dan paal 17 zijn ook het hele jaar losloopgebied

Onze vakantiehuizen liggen ter hoogte van Paal 20,5. In de zomer mag de hond dus al na halve kilometer, voorbij Paal 21: loslopen.

Hele jaar: het bos

In het bos van De Koog mag je hond vrij rondlopen. De Koog heeft drie bosgebieden waar je heerlijk kunt wandelen. Het grootste bos loopt van Paal 21 t/m Paal 18,5. Een kleiner bos, maar wel eentje waar je ook leuk kunt wandelen is tussen de Dorpsstraat en het Mienterglop. En een deel van het grote bos De Dennen hoort ook bij De Koog. Dit bos loopt tot aan Den Hoorn. 

Het dichtsbijzijnde bos is 50 meter van onze vakantiehuizen. 

September tot maart: zuidelijk duingebied

Op camping Kogerstrand mag je ter hoogte van strandpaal 18,5, naar het zuiden, tot aan Paal 12 (Den Hoorn) de hond los laten lopen in de wintermaanden. Dit betreft de duingebieden: Seetingsnollen en de Bleekersvallei. Van maart t/m augustus geldt in dit gebied een aanlijnplicht. 

Vanaf onze locatie is het max. 2 kilometer wandelen naar de start van dit losloopgebied. 

Hele jaar: langs wegen en fietspaden

Je hond mag zonder lijn naast je lopen langs wegen en fietspaden. Doe dit natuurlijk alleen als je hond ook echt luistert en dichtbij je blijft. Zodat er voor andere weggebruikers geen onveilige of vervelende situaties ontstaan. 

Hele jaar: het Stappeland

Het stappeland is een recreatiegebied net aan de rand van De Koog. Het ligt tussen verschillende vakantieparken en een bos in. Er loopt een mooi geasfalteerd pad die ook langs de grote vijver gaat. Je hond mag hier loslopen. Hier kan je hond ook pootjebaden of zelfs zwemmen. 

Zie het kaartje: deze wandelrondje via het Stappeland duurt vanaf onze huizen ongeveer een half uur/ 2,5 kilometer. 

Locatie op Google Maps

Vakantiehuizen met omheinde tuin

Wel zo fijn: een omheinde en afgesloten tuin, zodat je hond lekker in de tuin kan blijven. Wij hebben vier verschillende vakantiehuizen in De Koog, met een omheinde en afgesloten tuin. In deze huizen is één hond welkom. Met 2 minuten wandelen ben je in het bos, het strand is op 10 minuutjes wandelafstand en tegelijkertijd zijn de winkels binnen 5 minuutjes te bereiken. 

Losloopgebieden op Texel

Als je met de auto komt of een fiets met hondenkar mee hebt, dan kun je gemakkelijk naar andere delen van het eiland voor een wandeling. Op het kaartje hiernaast (van Staatsbosbeheer) kun je goed zien waar aanlijnplicht geldt en waar de losloopgebieden zijn. 

Contact

Stay in touch

We regularly send out a newsletter (in Dutch) with great information and offers, sign up below:

Pay safely via

Ideal
Sofort
PayPal
Bancontact
Maestro
American Express
Visa