Skip to main content

Dit is waarom de winter op Texel zo leuk is

Zin in een uitstapje deze winter? Of je nu een weekend, midweek of een hele week vakantie gaat: je haalt het meeste uit de winter op Texel. Beat the winterblues en kom genieten van het eilandleven.

De boot vaart gewoon

Het hele jaar, dus zelfs in de winter, vaart de boot elk uur tussen Den Helder en Texel. Vanaf 6.30 uur tot 21.30 uur kun je elk uur naar Texel afreizen. Alleen bij heel extreem weer, zoals windkracht 9 of heel laag-/hoogwater kan de veerdienst enkele uren gestremd zijn. Dit komt maar enkele keren per jaar voor.

Je komt echt tot rust

In de winter is er geen bomvolle evenementenkalender. Je kunt niet elke dag uit honderden activiteiten kiezen, zoals dat in de zomer gemakkelijk kan. Dat is juist fijn. Zo heb je geen last van FOMO en kun je jouw vakantie indelen naar waar je behoefte aan hebt. En misschien is dat wel een hele middag met een boek op de bank of je favoriete serie bingewatchen.

De museums zijn gewoon geopend

De winter is het perfecte moment om je in een musea onder te laten dompelen in een andere wereld en cultuur. Daar zijn de Texelse musea heel geschikt voor. Ze vertellen vertalen over Texel die je anders nooit te weten zou komen. 

Deze musea zijn in de winter geopend op Texel:

  • Museum Kaap Skil

  • Maritiem- en Juttersmuseum Flora

  • Ecomare

  • De Vuurtoren

Winterse strandwandelingen zijn heerlijk

Ohh het strand is altijd fijn en in de winter misschien nog wel éxtra. Lekker banjeren in de wind, voetballen met skuumkoppe (het aangespoelde zand), je haren in de wind en lekker je hoofd leegmaken. En daarna... opwarmen bij een strandpaviljoen. Met een warme chocolademelk, wijntje of een Texels likeurtje. 

Zin in een voorproefje? Bekijk onze winterwandeling op Instagram >

Het eiland voor jezelf

Wandelend op het strand en in de natuurgebieden kun je soms urenlang niemand tegenkomen. Het voelt alsof je het eiland voor jezelf hebt. En dat geldt ook tijdens een bezoekje aan winkels of restaurants; van wachttijd is in de winter vaak geen sprake. Heerlijk!

Leven met de elementen

Wind, storm, regen en zonneschijn wisselen elkaar af in de winter. Regent het en heb je geen zin om nat te worden? Dan wordt het een binnenactiviteit of lekker binnenblijven in je accommodatie. Komt de zon erdoor? Hop, jas aan en lekker naar buiten. 

Met een elektrische fiets heb je geen last van (tegen)wind

Ga je er graag op uit? Texel is een heerlijk fietseiland, ook in de winter. Met een e-bike zoef je gemakkelijk het hele eiland over. Zelfs met harde wind heb je geen reden meer om de fiets te laten staan ;-)

De natuur op zijn puurst

Als je al eerder op het eiland bent geweest in de zomer, dan is het des te leuker om eens terug te keren in de winter. Veel natuurgebieden zien er dan compleet anders uit. Dieren zijn in winterslaap, bomen hebben hun bladeren verloren en planten houden zich gedeisd tot het voorjaar. 

Lange nachten

Kun je wel wat slaap gebruiken? Bijkomend voordeel van een vakantie in de winter, zijn de lange nachten. Je gaat naar bed als het donker is en je kunt tot 8 uur in het donker slapen. Ongestoord lekker uitslapen dus! Wist je dat onze gasten de boxspringbedden in onze huizen enorm waarderen? Bekijk onze vakantiehuizen > 

De volgelopen Slufter

Het natuurgebied De Slufter is letterlijk geen dag hetzelfde. Dit gebied staat in open verbinding met de zee. Bij een harde wind vanuit het (noord)westen is de kans groot dat de zee dit gebied binnendringt. De hele Slufter staat dan vol water. Het water komt dan tot onderaan de Sluftertrap. Een machtig gezicht! 

Reserveren bij een restaurant is niet nodig

Waar je in de zomer vaak wel een tafeltje moet reserveren, is dat in de winter niet nodig. Oké, op een paar gewilde restaurants uitgezonderd. Over het algemeen kun je spontaan bedenken uiteten te gaan en vlak daarna zo het restaurant binnenlopen. Dit zijn onze favoriete restaurants op Texel >

Hoogwater op de haven

Bij de combinatie van storm en vloed (hoogwater) is de kans groot dat de haven van Oudeschild onderwater komt te staan. Als dit gebeurt is het niet verstandig de haven te betreden (je ziet immers niet meer waar het water echt begint), maar vanaf de dijk dit verschijnsel aanschouwen is wel heel tof.

Als je in de zomer op de haven van Oudeschild bent geweest, dan is het je waarschijnlijk niet opgevallen. Maar wist je dat elk gebouw op de haven voorbereid is op hoogwater? Kijk de volgende keer maar eens goed, zelfs de parkeerautomaat staat daarom op een betonnen voet.  

Genoeg leuke binnenactiviteiten

Zin in een actief of cultureel uitje? Ook dat gebied is er in de winter genoeg te doen op het eiland. De meeste musea zijn geopend, de winkels in Den Burg en De Koog blijven de hele winter grotendeels geopend. En natuurlijk kun je ook lekker naar een beautysalon of zwembad toe.

Kans op een besneeuwd Texel

Wakker worden in een witte wereld op Texel, hoe leuk zou dat zijn?! Ook al gaan de sneeuwbuien vaak aan het eiland voorbij, toch is Texel minimaal één keer in de twee jaar bedolven onder een laagje sneeuw. Een prachtig gezicht!

Alle tijd voor wellness

Met een lege agenda op vakantie gaan betekent alle tijd om een verwenmomentje voor jezelf in te plannen. In De Koog zijn verschillende sauna's, beauty- en massagesalons. 

De 'r' zit in de maand: oestertijd

Eet je graag oesters of lijkt het je leuk om het eens te proberen? Als de 'r' in de maand zit (van september t/m april dus) kun je oesters vers van het wad rapen en eten. De van origine Japanse Creuze vind je aan de waddenkant van het eiland. Raap de oesters die bij laagwater net boven het water uitkomen, zo weet je zeker dat je verse oesters raapt. Wil je liever mee met een begeleide tocht? Dat kan met de Tesselse Oesterman, hij organiseert regelmatig een 'oestertocht'. 

Knusse vakantiehuizen in De Koog

Na een winterwandeling lekker neerploffen op de bank, slapen op een goed bed... Daar hebben we allemaal aan gedacht. Uiteraard staat er een smart-tv in onze huizen, ligt er een stapel leesboeken en kun je in de kast allerlei gezelschapsspelletjes vinden. 

Contact

Stay in touch

We regularly send out a newsletter (in Dutch) with great information and offers, sign up below:

Pay safely via

Ideal
Sofort
PayPal
Bancontact
Maestro
American Express
Visa