Skip to main content

Maart op Texel: de eerste lammetjes buiten

Kijk je ook al uit naar het voorjaar? In maart begint de lente. In deze maand gaan op Texel steeds meer strandpaviljoens, buitenactiviteiten en musea open. In maart kun je relaxen ideaal combineren met actief het eiland vekennen. Lees hier onze tips voor een vakantie in maart.

Lammetjes in de wei

Begin maart start bij de meeste schapenboerderijen de lammerij. De pasgeboren lammetjes blijven de eerste dagen nog veilig bij hun moeder in een stalletje. Als de temperatuur geschikt is en de lammetjes sterk genoeg zijn, mogen ze samen met hun leeftijdsgenoten en moeders de wei in. Van de rondspringende lammetjes krijg je een instant lentegevoel. De meeste kans op het spotten van pasgeboren lammetjes heb je op De Hoge Berg, rondom Den Hoorn en langs de dijk van de Waddenzee. 

Terrasweer op het strand

Met je gezicht in de zon, drankje in de hand en het geluid van de zee op de achtergrond... Je zou bijna denken dat het zomer is ;-) Met een beetje geluk kunnen we in maart al genieten van echt terrasweer. Naast de winterpaviljoens, worden de seizoenspaviljoens deze maand ook weer opgebouwd. Vanaf de tweede helft van maart heb je daardoor extra veel kans op een zonnig plekje op het terras.

Kleurrijke bollenvelden

De sneeuwklokjes zijn er in maart volop en in het begin van de maand komen de bloeiende narcissen er ook aan. Al snel daarna volgen de hyacinten en tulpen. De bollen groeien het beste op zandgrond, vandaar dat je de bollenvelden vooral aan de duinkant van het eiland vindt. 

Vaartocht De Vriendschap

Na een winterslaap worden de rondvaarten weer opgestart. De vaartocht met De Vriendschap is onze favoriet. Deze start vlakbij de vuurtoren, bij Paal 33. Je kunt mee met een zeehondentocht. Het is super leuk om het eiland en de vuurtoren vanaf zee te bekijken. Kleed je wel warm aan, want op zee is het vaak een stukje kouder door de wind. Gelukkig heeft De Vriendschap ook een binnenruimte, zodat je tijdens de tocht met een hapje en drankje kunt opwarmen. 

Fiets de lente in

Neem je fiets vooral mee (of huur er één), want in maart begint het fietsweer. Het kan nog wel fris zijn, maar met een dikke jas en handschoenen, fiets je zo het hele eiland rond. Het allerleukste is een fietstocht langs (of zelfs tussen) de lammetjes. De meeste lammetjes vind je rondom Den Hoorn, in het gebied De Hoge Berg en langs de Waddenzeedijk. 

Bezoek Museum Kaap Skil

Lijkt het je leuk om meer te weten over de historie en cultuur van Texel? Museum Kaap Skil is een prachtig en professioneel museum. Je leert er over de rol van Texel in de VOC-tijd, kunt zien wat duikers allemaal op de zeebodem hebben gevonden en wat leven met de zee betekent: de ambachten, jutvondsten en schipbreuken. Je bent hier zo een paar uur zoet.

Voordelig vakantie vieren

In april start het seizoen op Texel, maart hoort daardoor nog bij het voorseizoen en daar zijn de accommodatieprijzen ook naar. Je kunt net nog even voordeliger een weekend, midweek of week op Texel genieten. Voor maart is er bij ons al veel geboekt, maar er zijn zeker nog wat aankomstdatums beschikbaar. 

Prachtige zonsondergangen

Na het eten nog even een strandwandeling maken en genieten van de zonsondergang kan vanaf maart zeker weer. Dan gaat de zon onder tussen 19.20 en 20.15 uur. De ondergaande zon en de kou die nog in de lucht hangt zorgt meestal samen voor een ware kleurenpracht. Ook tof: bij een strandpaviljoen avondeten en dan tijdens het diner de zon in de zee zien zakken.

De lentevogels komen

De vogels weten als geen ander dat het voorjaar eraan komt. De vogels die overwinteren in warme gebieden, zoals Afrika, komen vanaf maart weer terug naar het Waddengebied. De hele maand kun je daardoor allerlei 'nieuwe' vogels spotten. Trekvogels zoals de blauwborst, boomleeuwerik en de lepelaar komen richting het einde van de maand steeds meer voor. De vogels maken zich klaar voor het broedseizoen, dus je ziet ze vaak vooral foerageren.

De temperatuur en het weer

De aloude gezegde "maart roert zijn staart" past het beste bij het weer in deze maand. Het kan prachtig mooi terrasweer zijn en de week erna zomaar vriezen en sneeuwen. In maart wisselen voorjaarsweer en winterse buien elkaar af. Gemiddeld is er in maart meer zon en minder regen dan in februari. 

  • Gemiddelde temperatuur: 9 °C

  • Gemiddeld aantal dagen met regen: 3 tot 8

  • Gemiddeld aantal zonuren: 6 uur per dag

  • Zeetemperatuur: 10 °C

Vakantiehuizen met fietsenstalling in De Koog

Lijkt het je leuk om in maart van Texel te komen genieten? Onze vakantiehuizen liggen centraal op het eiland. Ze zijn daarmee een ideaal startpunt om Texel met de fiets, auto of wandelend te verkennen. Je kunt je fiets bij ons overdekt stallen en er is ook een oplaadpunt voor elektrische fietsen. 

Contact

Stay in touch

We regularly send out a newsletter (in Dutch) with great information and offers, sign up below:

Pay safely via

Ideal
Sofort
PayPal
Bancontact
Maestro
American Express
Visa