Skip to main content

De natuurgebieden van De Koog

Als je op de kaart van De Koog kijkt, dan zie je vooral 'Nationaal Park Duinen van Texel', daar waar het grootste gedeelte van de natuurgebieden onder vallen. Daardoor lijkt het misschien alsof de natuur van De Koog alleen uit duinen bestaat, maar niets is minder waar. In en rondom De Koog vind je een grote variatie aan natuur. We nemen je mee langs de gebieden:

De Muy

Dit gebied ligt ten noorden van De Koog en tussen twee natuurgebieden in: De Nederlanden en De Slufter. De Muy is ontstaan door de aanleg van zanddijken. Nu vind je hier een divers gebied met een rijke vegetatie. Hier leeft de oudste lepelaarkolonie van het waddengebied en groeien bijzondere planten, zoals orchideën. In dit gebied grazen koeien en schapen, waar je tussendoor kunt wandelen. 

Op 30 minuten lopen van onze vakantiehuizen

Bos langs de Boodtlaan

Langs de hele Boodtlaan staat tussen de duinen en het dorp een strook bos van een halve kilometer. Dit bos is vroeger aangeplant om het dorp te beschermen tegen de zeewind. Als je hier wandelt zul je merken dat de bomen zijn geplant in het voormalige duingebied, geen enkel pad of paadje is recht en er is veel hoogteverschil. Door dit bos lopen allerlei kronkelpaadjes, waardoor je helemaal niet door hebt dat het bos eigenlijk niet zo breed (200 meter) is.

Op 50 meter afstand van onze vakantiehuizen

Noordzeestrand

Het dorp ligt langs de Noordzeekust. Achter de duinenrij ligt een fijn strand. Het strand is schoon en heeft zacht wit zand. In de zomer en met mooi weer kun je hier in de zee zwemmen. Op het strand vind je allerlei verschillende schelpen, kun je strandlopers spotten, zijn zeemeeuwen vrijwel altijd aanwezig en kun je heerlijk tot rust komen met het geluid van de zee op de achtergrond. 

Op 8 minuten wandelafstand van onze vakantiehuizen.

't Mientje

Mient komt van 'meent', waar een gemeenschappelijke weidegrond mee wordt bedoelt. Tot in de tweede helft van de vorige eeuw waren er in het duingebied verschillende mientgronden; natte heidevelden, die ontwaterd werden om geschikt te maken als landbouwgrond of bos. 'Het Mientje' is daar een 'overgebleven' voorbeeld van. Dit van oorsprong natte heideveld heeft nog altijd een grote biodiversiteit. Verschillende soorten heide, struiken, wilde bijen, hommels en graafwespen gedeien hier goed.  

Op de fiets 11 minuten van onze vakantiehuizen

Bos langs de Ruijslaan

Langs de Ruijslaan, vanuit het dorp tot aan vlakbij Ecomare loopt dit langgerekte bos. Het bos ligt tegen de Seeting aan, waar de hoogste duin van Texel ook is. Vanuit het dorp zul je merken dat er een aanzienlijk hoogteverschil is. Het bos loopt tot bovenaan de duintoppen. Je kunt hier leuk wandelen en er is een mooi fietspad die midden door het bos gaat.

Op 9 minuten wandelen van onze huizen

Het Alloo

Tegenover Ecomare ligt natuurgebied Het Alloo. Dit ligt naast de Seeting, waar je de hoogste duinen van het eiland vindt. Het Alloo daarentegen is een laaggelegen duingebied. Eeuwenlang was het hier moerrassig en was er een duinmeer. Eind 19e eeuw is het gebied ontwaterd door het nabijgelegen weiland af te plaggen. Op de weiland van Het Alloo grazen afwisselend schapen en paarden en groeien er orchideeën, zoals de gevlekte orchis. Door dit gebied loopt 'Natuurpad Alloo', een wandelroute van 2,7 of 4,5 kilometer. Het pad is verhard en geschikt gemaakt voor rollators, rolstoelen, blinden, slechtzienden en kinderwagens.

Een halfuurtje lopen vanaf onze vakantiehuizen

De Nederlanden

Langs de weg naar strandpaal 21 start het natuurgebied De Nederlanden, dit is onderdeel van het naastgelegen gebied 'De Muy'. Oorspronkelijk was dit boerenland. De schapenboet aan het begin van dit gebied is uit die tijd overgebleven. De landbouwgrond is afgeplagd om de oorspronkelijke natuur te laten herstellen. In dit gebied grazen nu koeien en schapen en vind je diverse vogels, planten en struiken. De 'overgebleven schapenboet' is een favoriet bij fotografen en een populaire trouwlocatie. In De Nederlanden staat één van de hoogste duinen van het eiland: De Bertusnol. Je kunt deze beklimmen voor een prachtige 360-view.

10 minuten lopen van onze vakantiehuizen

Bos van De Koog

Bij ons thuis heeft dit bos de bijnaam 't Spokenbossie'. Met de hond gingen we hier vaak 's avonds heen. Het is er dan echt donker en via de kronkelpaadjes is het steeds weer een verrassing waar je uit komt. Dit bos ligt langs tussen de Dorpsstraat, Kamperfoelieweg en het Mienterglop. Met Pasen wordt dit bos vaak gebruikt voor het eierenzoeken in het dorp. 

Op 8 minuten wandelafstand van onze vakantiehuizen

De Bleekersvallei

De zeehondenopvang Ecomare ligt aan de rand van De Bleekersvallei, vanaf daar tot aan Paal 15 loopt dit natuurgebied. Het is één van de oudste duingebieden van Texel. De meeste duinen zijn hier ouder dan 200 jaar en ontkalkt. In dit gebied groeien veel heide (vanaf half augustus prachtig paars), vlierstruiken, duindoorns en komen zeldzame paddenstoelen, een grote variatie aan insecten en vogels voor. 

45 minuten lopen vanaf onze vakantiehuizen

Californiëbos & Pelikaanbos

Ten zuiden van De Koog ligt dit bosgebied met brede wandelpaden. Het bos loopt tot aan de Californiëweg en de Pelikaanweg loopt er dwars doorheen. In dit bos ligt ook de wandelroute: Sommeltjespad. Door het bos is een route van 1,5 kilometer uitgestipeld. Onderweg kom je langs Sommeltjes (stenen wezentjes), paddenstoelen en versierde bomen. 

Een halfuurtje lopen of 8 minuten fietsen van onze vakantiehuizen

Seetingsnollen

Dit is gebied ligt ten zuiden van De Koog. Waar altijd wordt gezegd dat 'De Hoge Berg' (15 meter) het hoogste punt is, ligt het hoogste punt feitelijk in dit gebied. De Seetingsnol is bijna 25 meter hoog. Je vindt hier naaldbos, heide en steile hellingen. Overal gaan smalle paadjes langs, dus je kunt hier heerlijk en afwisselend wandelen. 

25 minuutjes lopen van onze vakantiehuisjes

De eendenkooi: Korverskooi

Dit natuurgebied is het misschien wel het best bewaarde geheim van De Koog. Als je hier voorbij rijdt, heb je geen idee dat er achter de bomen zo'n bijzonder gebied is. Oorspronkelijk werden de eenden hier gevangen en verkocht voor consumptie. Het gebied is door vrijwilligers in ere hersteld, maar wordt niet meer gebruikt als eendenkooi. Het is nu een natuurgebied, waar je een oase van rust ervaart en bijzondere plantensoorten en vogels graag verblijven. 

Eén dag per jaar is deze eendenkooi openbaar toegankelijk, tijdens de Open Monumentendag (begin september). Meer info over deze plek >

Op 5 minuutjes fietsen vanaf onze vakantiehuizen. 

Heide bij het Mienterglop

Dit stukje natuurgebied bij de kruising Mienterglop/Pijpersdijk is niet toegankelijk. De natuur heeft hier vrij spel. Wandelend langs de rand kun je wel van dit unieke stukje natuur genieten. En eind van de zomer kun je hier langs de weg goed bramen plukken. 

Op 5 minuten fietsafstand van onze vakantiehuizen

Activiteiten in de natuur

Zoals je hierboven kunt zien kent De Koog veel verschillende natuurgebiede. De gebieden zijn lang niet zo groot als de Veluwe bijvoorbeeld, maar het leuke is wel: je kunt tijdens een korte wandeling meerdere natuurgebieden bezoeken. Zin om meer te ontdekken?

Excursies
Ecomare organiseert verschillende natuurexcursies bij De Koog. Zoals 'Geheimen van de nacht' en de 'Orchideeën excursie'. Bekijk de kalender voor het actuele aanbod >

Contact

Stay in touch

We regularly send out a newsletter (in Dutch) with great information and offers, sign up below:

Pay safely via

Ideal
Sofort
PayPal
Bancontact
Maestro
American Express
Visa