Skip to main content

18 x beleef het strand van De Koog

De Koog is dé badplaats van Texel. Geen enkel ander dorp op het eiland ligt zo dichtbij de Noordzee. Vanuit het centrum wandel je via de duinen binnen 10 minuten naar het strand. Een bezoek aan de kust mag dan ook zeker niet ontbreken als je in De Koog verblijft. Wil je genieten van het Koger strand? Lees dan onze tips. 

Stranddag zonder file

Op een zomerse dag is het strand van De Koog heel gewild. Het is lang niet zo druk als bij Zandvoort bijvoorbeeld, dus je kunt het strand makkelijk zonder file bereiken. Het strandzand is fijn en voelt daardoor zacht aan. Je kunt daardoor prima op een handdoek zonnebaden op het strand. Wil je wat meer comfort? Bij de verschillende strandkiosks kun je een ligbed huren.

Een eigen strandhuisje

De blauw-witte strandhuisjes zijn iconisch voor het strand van De Koog. Je kunt een strandhuisje huren op Texel vanaf een dag tot een heel seizoen. Veel Texelaars doen dit maar al te graag. Het scheelt een hoop gesleep met strandspullen en je kunt 's avonds een eenvoudige maaltijd maken en zo de hele dag op het strand genieten. Overnachten in een strandhuisje is niet toegestaan. 

In De Koog kun je bij Paal 21, 20, 19,5, 19 en 17 een strandhuisje huren.

Yoga bij Paal 19

Hoe heerlijk: terwijl je op de yogamat je oefeningen doet, hoor je het geruis van de zee op achtergrond. Een rustgevend en een fijn begin van de dag <3 In het seizoen wordt de yogales op donderdag- en zondagochtend gegegeven.

Voor meer info en aanmelden: 
Surfschool Foamball (foto) -  surfschoolfoamball.com/yoga/

Elke avond kans op een mooie zonsondergang

De zon gaat 's avonds aan de Noordzeekant onder. Vanaf het strand van De Koog kun je de zonsondergang dan ook heel goed bewonderen. Het maakt niet uit welk strandslag je kiest. Kies een zonnige dag uit en ga 's avonds nog even naar het strand. "Watch more sunsets than Netflix" ;-). 

Surfen op de Noordzee-golven

De golven voor de kust zijn vaak geschikt voor golfsurfen. Ben je geen ervaren surfer? Bij Paal 17 en Paal 19 zijn surfscholen. Je kunt daar les krijgen en ook surfspullen huren. Super leuk om een keer te doen!

Staan er geen golven en is er weinig wind? Dan is het perfect 'supweer'. Zandbank Texel biedt een clinic suppen aan, waarbij je leert om op een surfplank te staan en je vooruit te peddelen. Een leuk zomers uitje!

Maak een lekkere strandwandeling

Via de duinen kun je op het strand van De Koog komen. Bijna bij elke halve kilometer is er een strandopgang. Tijdens een wandeling op het strand kun je dus altijd weer via een duinpad terug naar je startpunt lopen. Zo maak je een leuke afwisselende route. 

Tip: ga bij harde wind voor een route waarbij je op de heenweg voordewind hebt op het strand en de terugweg met tegenwind in de duinen kunt lopen. Dan wordt je een stuk minder gezandstraald. 

Uit de wind op het terras

Langs de Noordzeekust staat er nu eenmaal snel wind. Dat is op een warme zomerse dag heel fijn, maar kan in de andere maanden iets koel zijn. De terrassen van de strandpaviljoens van De Koog hebben hoge ramen, waardoor je kunt genieten van het uitzicht op zee en tegelijkertijd uit de wind zit. Met een klein beetje zon zit je hier al snel heerlijk.  

Strandtenten op het Koger strand: 

  • Strandpaviljoen Paal 21

  • Strandpaviljoen De Dikke Zeehond

  • Bries 20

  • Beachclub Texel

  • Strandpaviljoen Paal 19

  • Paal 17 Aan Zee

  • Paal 17 Zomers

Ervaar de wind: ga vliegeren

Aan zee staat er vaak meer wind dan op het land en kun je al snel een vlieger oplaten. Heb je nog nooit gevliegerd? Begin dan met een kleine vlieger. Verschillende soorten vliegers kun je in De Koog kopen bij Dobber Outdoor.

Wil je het gelijk groots aanpakken? Bij Paal 17 kun je bij Zandbank Texel een clinic powerkiten volgen of blokarten (strandzeilen). Op ditzelfde strandslag is ook Kitesurfschool, waar je de beginselen van het kitesurfen kunt leren. 

Dinsdag in de zomer: vliegeravond (foto)
In juli en augustus verzamelen vliegeraars en toeschouwers zich bij Paal 17 voor de vliegeravond. Er worden verschillende demonstraties gegeven en je mag zelf ook je eigen vlieger meenemen. De vliegeravond start om 19.30 uur en duurt tot zonsondergang.

Romantisch picknicken

Eten op het strand is super leuk! Het enige wat je nodig hebt: een kleedje, een tas vol met lekker eten & drinken en een dekentje voor als het wat kouder wordt. Ga voor een maaltijdsalade, kleine hapjes of haal een pizza in het dorp. 

Op het strand staan geen afvalbakken, dus neem een  afvalzak mee, om alles in te verzamelen en daarna thuis in de container te gooien. 

Strandspeelgoed meenemen of huren

Het strand is voor kinderen één grote zandbak. Ze kunnen zich hier met een eenvoudig schepje en emmertje uren vermaken. Voor volwassenen is er ook genoeg pret: bouw een zandkasteel, een zandscultuur of ga op zoek naar bijzondere schelpen. 

Heb je thuis geen strandspeelgoed of is er geen ruimte over in de auto? Bij De Vakantie speelgoedbox kun je verschillende soorten pakketten met strandspeelgoed huren. Voor een dag of zelfs een hele week. Het gehuurde speelgoed kun je in De Koog afhalen.

Het strandgevoel zonder zand aan je voeten

Heb je geen sneakers of makkelijk zittende schoenen mee? Of heb je geen zin in zand in je schoenen? Dan is een wandeling over het Zeereeppad op de duinen tussen Paal 20 en 19,5 een goed alternatief. Het verharde pad op de duinen geeft je een mooi uitzicht over het strand. Het pad is een halve kilometer lang. Je kunt deze heen en weer bewandelen of kiezen voor de terugweg via de duincamping. 

Evenementen en activiteiten op het strand

Ronde om Texel
Elk jaar in juni wordt 'de ronde om Texel' gevaren. Dit is een zeilwedstrijd om het eiland heen. In de week van de wedstrijd zijn er zeiltochten en kleinere wedstrijden. Vanaf het strand is dit leuk om te aanschouwen. Website van Ronde om Texel >

Muziekfestivals
Paal 17 is het strandslag waar de meeste events worden georganiseerd. Je kunt hier in de zomermaanden regelmatig terecht voor toffe muziekfestivals. Zoals Waves Festival (tegelijk met de Ronde om Texel), Sunbeats en er is ook regelmatig een DJ op het terras van het zomerpaviljoen. Bekijk de agenda van Paal 17 >

Clinics en actieve uitjes
In de zomervakantie organiseert Zandbank Texel bij Paal 17 allerlei activiteiten. Zoals blokarten, suppen, brandingraften. Het programma is afhankelijk van het weer en de aanmeldingen. Meer over Zandbank Texel >

Contact

Stay in touch

We regularly send out a newsletter (in Dutch) with great information and offers, sign up below:

Pay safely via

Ideal
Sofort
PayPal
Bancontact
Maestro
American Express
Visa